S Hudega polja, mimo bolnice Pavla, do Lajšta

Planinsko društvo Idrija in Geopark Idrija (Zavod za turizem Idrija) vas v soboto, 19. oktobra 2024 ponovno vabimo na voden pohod po Krajinskem parku Zgornja Idrijca.

PROGRAM

Odhod iz Idrije:

Ob 7:30 za prvo skupino in ob 9:00 za drugo skupino, z avtobusne postaje v Idriji. Prosimo, da ob prijavi navedete svojo željo glede časa odhoda. Ta želja bo upoštevana, če bo le možno.

Z avtobusom se bomo peljali do Hudega polja. Od tam bomo nadaljevali peš po gozdni cesti in nato po stezi do nekdanje Zadnje centrale SVPB Pavla. Od tu na razgledno točko Vrh Bata in po gozdni cesti na Krekovše. Po počitku bomo nadaljevali pot čez Osrednik in Tršanovše v Idrijsko Belo do Lajšta ter od tam z avtobusom v Idrijo.

Hodili bomo po precej razglednem grebenu med Idrijco in Belco. Seznanili se bomo z razgibano topografijo tega območja, z geološkimi in drugimi naravnimi značilnostmi, z zgodbo partizanske bolnišnice Pavla ter z delovanjem naših prednikov v teh odmaknjenih gozdovih.

Pot je dolga približno 13 km. Poteka pretežno navzdol, saj se bomo s 1.044 m nadmorske višine postopno spustili na 391 m. Hoje, ne preveč naporne, bo za okrog 5 ur. Počitkov in postankov za posredovanje informacij o naravnih in zgodovinskih zanimivostih na poti bo skupno za okrog 3 ure.


Prijave na pohod:
Vlado Sedej, tel.: 041 360 840, e-naslov: vlado.sedej@gmail.com. Po možnosti se prijavite po e-pošti, ker vam na ta način
laže posredujemo morebitne kasnejše dodatne informacije.

Prijave sprejemamo le do zapolnitve prostih mest v avtobusu, najkasneje pa do četrtka, 17. 10. do 12. ure. Če po prijavi ugotovite, da se pohoda ne boste mogli udeležiti, prosimo, da to sporočite čimprej.

V primeru slabe vremenske napovedi bo pohod odložen.

**V primeru, da bi se vremenska napoved spremenila tako, da bi bilo v soboto slabo vreme, v nedeljo pa lepo, je možno, da bo pohod izveden v nedeljo, 20. 10. namesto v soboto. Prosimo, da ob prijavi sporočite, ali bi se udeležili pohoda tudi, če bi bil v nedeljo. Dokončna informacija o morebitnem odlogu ali premiku na nedeljo bo po potrebi objavljena najkasneje do petka, 18. oktobra do 12. ure.


Ostale informacije:
Prevoz iz Idrije do Hudega polja in prevoz ob zaključku pohoda z Lajšta v Idrijo bo organiziran s posebnim avtobusom. Prispevek za kritje stroška prevoza znaša 10 EUR. Sprejemali ga bomo pred odhodom oz. na avtobusu.

Del poti poteka po ozki stezi v strmem pobočju, kjer je potrebna velika previdnost in dobra planinska obutev. Pohod je primeren tudi za mlade nad 10 let, vajene planinske hoje. Hrana in pijača sta iz lastnega nahrbtnika. Pohod bodo vodili vodniki PD Idrija, vsebinske predstavitve pa bodo prispevali poznavalci posameznih področij.

Udeleženci se pohoda udeležujejo na lastno odgovornost.