V ALMADENU IZVEDENA ŽE DRUGA MEDNARODNA MENJAVA V PROJEKTU HOMAI

V ALMADENU IZVEDENA ŽE DRUGA MEDNARODNA MENJAVA V PROJEKTU HOMAI

Četrtek, 23. maj 2013

Območje dediščine živega srebra Almedéna in Idrije, ki je od leta 2012 vpisano na Unesco Seznam svetovne dediščine, zajema lokaciji v obeh mestih. Doslej je imel vzpostavljene določene stike s španskim mestom edino Rudnik živega srebra Idrija, zato se je za koristnega izkazal projekt v programu Comenius Regio partnerstva – Vseživljenjsko učenje z akronimom HOMAI, ki je namenjen krepitvi odnosov med delavci institucij obeh mest, ki naj bi potem preko svojega dela dvigovali zavest o skupni kulturni dediščini.

Začetek maja se je tako v Amadénu mudila 8 članska delegacija iz Idrije, ki so jo sestavljali predstavniki Občine Idrija, Gimnazije Jurija Vege, Mestnega muzeja Idrija in Rudnika živega srebra Idrija.  Vsi so bili prvič v Almadénu in se v živo spoznali s tamkajšnjo dediščino živega srebra. Projekt HOMAI daje poseben poudarek na povezovanje med šolami, saj je šolstvo v obeh mestih dobro razvito. Med ogledom srednje šole IES Picasso so predstavniki Gimnazije Jurija Vege predstavili svoje delo na izdelavi modela »španske peči«, ki smo si jo v naravni velikosti lahko ogledali v muzejskem rudniškem parku v Almadénu.  Tekom ogleda srednje šole IES Mercurio  so nam tamkajšnji dijaki s ponosom predstavili vozilo na sončni pogon, ki so ga sami izdelali.

Naslednja izmenjava v okviru projekta sledi konec junija oz. začetek julija letos, ko na poletno šolo v Idrijo prispe 14 članska delegacija iz Almadéna.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija