IZVEDENA PRVA MEDNARODNA IZMENJAVA V PROJEKTU HOMAI

IZVEDENA PRVA MEDNARODNA IZMENJAVA V PROJEKTU HOMAI

Petek, 05. april 2013
V okviru projekta HOMAI (Comenius Regio Partnerships) je bila v mesecu marcu izvedena prva izmenjava, in sicer je v Almadén odpotovalo pet predstavnikov iz Idrije. Namen izmenjave je bil, poleg nekaterih tehničnih zadev, predvsem seznanjanje z zgodovino in tehnologijo rudniških peči, katerih makete se izdeluje na Gimnaziji Jurija Vege Idrija in bodo tudi na ogled na potujoči razstavi ob zaključku projekta. 

V zgodnjih jutranjih urah 19. 3. so se idrijski predstavniki napotili proti Španiji, natančneje v pobrateno rudarsko mesto Almadén. Glavni namen projekta HOMAI je krepitev evropske dimenzije v šolskem izobraževanju s promocijo sodelovanja med lokalnimi in regionalnimi šolskimi oblastmi. Spoznavanje skupne dediščine rudarjenja živega srebra med mladimi je pri tej nalogi osnovnega pomena. Zato se je prvega tehničnega sestanka udeležilo pet predstavnikov Gimnazije Jurija Vege Idrija. Glavna naloga potujočih je bila španskim gostiteljem pokazati, kako se lahko dijaki v programu mehatronik operater preko izdelave modela Čermak-Špirikove peči, ki se je nekoč uporabljala za pridobivanje živega srebra iz cinabaridne rude, aktivno seznanjajo s tehnično tradicijo našega rudnika. Poleg profesorja Jurija Dreva je kot zunanji strokovnjak pri izvedbi dejavnosti sodeloval tudi Uroš Eržen. Profesor Nejc Grošelj pa je s španskimi partnerji v projektu uskladil tehnične in oblikovalne pogoje za skupno spletno stran projekta. Govora je bilo tudi o nadaljnjem oblikovanju spletne strani, bloga in spletne učilnice, preko katere bodo dijaki spoznavali dediščino obeh krajev.

Že ob prihodu v Almadén so idrijski predstavniki ugotovili kar nekaj podobnosti z Idrijo. Obe mesti imata približno enako populacijo, razvili pa sta se predvsem zaradi bogate dediščine rudnika živega srebra. Prvi deževni dan so si ogledali staro mestno jedro, spomenik posvečen rudarstvu in areno za bikoborbe, ki se s svojo unikatno osemkotno obliko razlikuje od ostalih aren v Španiji. Naslednji dan jih je razveselilo sončno vreme s spomladanskimi temperaturami, ki so jih težko pričakovali ob odhodu iz Slovenije. Ogledali so si muzej San Rafaela, nekoč bolnico sužnjev, ki so bili prisiljeni delati v rudniku Almadén. Sledil je ogled srednje šole Leonardo da Vinci, ki je povezana z Gimnazijo Jurija Vege Idrija. V popoldanskih urah je sledil formalni sestanek z županom, kjer so si izmenjali izkušnje o projektu in tudi simbolična darila. Naposled so si ogledali fakulteto za metalurgijo, kjer so nam predstavili zanimivo 3D simulacijo španske peči, hkrati pa so se pogovorili o možnostih nadaljnjega sodelovanja med šolama. Zadnji dan našega sestanka je bil namenjen ogledu najstarejšega rudnika živega srebra na svetu. Po koncu ogleda so s podzemnim vlakom izstopili iz jame, kjer so si ogledali še preostanek kompleksa rudnika, ki je nekoč služil izdelavi te žlahtne kovine. Popoldne je sledil še tehnični sestanek, na katerem so se dogovorili tudi o nadaljnjem sodelovanju v sklopu projekta.

Ob druženju z gostitelji so spoznali tudi njihove zanimive navade in bogat okus španske kulinarike. Samo mesto je postalo živahno šele v poznih dopoldanskih urah, po kosilu pa je bila zaradi obvezne sieste večina trgovin zaprtih. Ko se v poznih večernih urah Idrija že umiri, se prebivalci Almadéna šele razživijo. Mesto in ljudje, ki so jih spoznali, jim bodo ostali v enkratnem spominu, hkrati pa se veselimo že potencialnih naslednjih projektov, ki bi jih ti dve mesti, ki se ponašata z UNESCO-vo dediščino, lahko izvedli.

Več informacij o projektu lahko najdete na spletni strani: 
https://sites.google.com/site/comeniushomai/


Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija