IDRIJSKI JEGLIČ ZACVETEL ŠE SKOZI LITERATURO

IDRIJSKI JEGLIČ ZACVETEL ŠE SKOZI LITERATURO

Sreda, 13. marec 2013

Ta teden se je v galeriji Pri Črnem orlu v Idriji začel literarno. V okviru razstave Zgodba o idrijskem jegliču, s katero skušajo v Geoparku Idrija izpostaviti in javnosti pobliže predstaviti idrijski jeglič, so pripravili še literarno-glasbeni večer na to temo. Idrijski jeglič je endemična rastlina, križanec med kranjskim in lepim jegličem oz. avrikljem, ki uspeva le na redkih lokacijah na idrijskem. Že odkar ga je lata 1822 prvi opazil idrijski lekarniški pomočnik Jožef Ferjančič, buri duhove botanikov in ljubiteljev cvetja. Eden pomembnejših obiskovalcev, ki je leta 1838 v Idrijo prišel prav zaradi te rožice, je bil saški kralj Friderik August II. Z odkriteljem te posebnosti Ferjančičem in kustosom Deželnega muzeja v Ljubljani Henrikom Freyerjem je njegova visokost jeglič našla na pobočju Jelenka nad Spodnjo Idrijo.
Ta zanimiva in redka rastlina je bila navdih tudi osnovnošolcem, ki so sodelovali na literarnem natečaju, razpisanem prav za to priložnost. Izbrane pesmi sodelujočih avtorjev OŠ Idrija in OŠ Črni Vrh so na literarnem večeru brale šestošolke Johana Štefančič, Hana in Eva Vihtelič iz Idrije ter Kristina Pivk, ki je zastopala črnovrške barve. Mladim recitatorkam so se pridružili še starejši kolegi iz Literarnega društva RIS, ki so idrijski jeglič vpeli v različne forme: Alenka Mihorič v sonet, Anka Vončina v pripoved z naslovom Čisto posebna družina, skozi katero izvemo koliko različnim pogojem mora biti zadoščeno, da ta čudovita roža sploh lahko zraste. Rafko Terpin je jeglič upodobil že v risbi in na slikarskem platnu, o njem pa se je tudi obširno razpisal v pripovedi Jelenk in botaniki. Odlomke iz te je doživeto interpretiral Dare Likar. Svoje srečanje z idrijskim jegličem je opisala tudi Elvica Velikonja, avtorica nedavno izdane knjige o rastlinah Trnovskega gozda –
Rastejo pri nas. Prijetno vez med prozo in poezijo je z glasbo ustvarila pianistka Maja Tajnšek. Vse upesnitve in zanimiva dejstva o idrijskem jegliču pa so marsikakega obiskovalca spodbudila, da bo v prihajajoči pomladi bolj pozorno spremljal cvetove na svojih poteh.

Sanja Rejc

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija