DELAVNICE IZDELAVE VOŠČILNIC S CINABARITNIM MOTIVOM

DELAVNICE IZDELAVE VOŠČILNIC S CINABARITNIM MOTIVOM

Petek, 21. december 2012

V mesecu decembru smo izvajali delavnico izdelave voščilnic s cinabaritnim motivom, kjer smo upodobili dve vrsti rud. In sicer singenetsko cinabaritno rudo, ki je nastajala istočasno s kamnino, ko so se hidrotermalne raztopine, bogate z živim srebrom v času ladinija pred 230 milijoni let razlivale v močvirja ter epigenetske cinabaritne rude, ki jih najdemo v starejših kamninah, saj so nastajale, ko so hidrotermalne raztopine vzdolž globokih prelomov začele prodirati proti površju in na poti nadomeščale starejše kamnine.

Delavnico smo izvedli dvakrat, in sicer najprej za otroke v programu Veseli december Zveze prijateljev mladine Idrija ter nato še za učence in učiteljice iz razreda s posebnim programom.

Poleg tega smo si ogledali različne rude, kamnine ter minerale iz idrijskega rudišča in spoznali razliko med njimi. Tako smo zopet združili prijetno s koristnim v duhu Geoparka Idrija ter si tako polepšali prihajajoče praznične dni in upamo, da bomo z ustvarjenimi voščilnicami pozitivno energijo zasejali za celo prihajajoče leto 2013.

M.G.K.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija