Danes je poseben dan, danes je DAN ZEMLJE

Danes je poseben dan, danes je DAN ZEMLJE

Sreda, 22. april 2020
Spremembe se začenjajo v našem domačem okolju. Spoštujmo ga in varujmo ga. Veseli smo lahko, da prebivamo v tako čudovitem in neokrnjenem okolju, kot je okolje v Geoparku Idrija.

Še nikoli v zgodovini človeštva še nismo bili pred takim izzivom, ko smo trenutno. Z našo Zemljo ne ravnamo preveč lepo, prekomerno izkoriščamo njene dobrine, onesnažujemo jo, preveč jo poseljujemo, divjim živalim odvzemamo življenjski prostor, … S svojim delovanjem smo jo pripeljali na rob obstoja, nahajamo se v obdobju množičnega izumiranja živalskih in rastlinskih vrst … Pa vendarle je Zemlja naš dom, naš planet, tu smo doma. Bolje bi jo morali varovati in jo spoštovati.

Spremembe se začnejo pri nas samih. Potrudimo se, da za Zemljo vsak dan naredimo nekaj dobrega. Če vidiš na tleh smet, poberi jo. Če ni nujna pot z avtom, odpravi se peš. Ne meči smeti pot tleh in recikliraj, čim manj uporabljaj plastiko. Ne preganjaj divjih živali in ne trgaj cvetlic v naravi. Jej zdravo in lokalno pridelano hrano.

Spremembe se začenjajo v našem domačem okolju. Spoštujmo ga in varujmo ga. Veseli smo lahko, da prebivamo v tako čudovitem in neokrnjenem okolju, kot je okolje v Geoparku Idrija. In to navkljub 500 letnemu rudarjenju. Lahko smo ponosni na to in potrudimo se, da bo tako tudi ostalo.

Vendar, navkljub vsemu, dokler se človeštvo ne bo zavedelo, da je zdravje planeta Zemlja neločljivo povezano z zdravjem ljudi, ne bo bolje. Človeštvo bo moralo spremeniti svoj način življenja in razmišljanja. To pa je resnično velik izziv, ki ga bodo morali sprejeti veliki svetovni odločevalci, če bodo hoteli, da ta planet obstane.

Zato, draga Zemlja, radi te imamo in želimo vse najboljše!