ZAKLJUČNI DOGODEK INTERREG PROJEKTA DANUBE GEOTOUR V BAKONY-BALATON UNESCO GLOBALNEM GEOPARKU NA MADŽARSKEM

ZAKLJUČNI DOGODEK INTERREG PROJEKTA DANUBE GEOTOUR V BAKONY-BALATON UNESCO GLOBALNEM GEOPARKU NA MADŽARSKEM

Petek, 20. december 2019

17. in 18. decembra 2019 je na Madžarskem potekal zaključni dogodek projekta Danube GeoTour, katerega vodilni partner je Zavod za turizem Idrija.

Bakony-Balaton UNESCO globalni geopark iz Madžarske je gostil predstavnike partnerskih organizacij iz 8-ih držav, ki so sodelovale v okviru projekta Danube GeoTour. Podnaslov projekta '' Valorizacija geodediščine za trajnostni in inovativni razvoj turizma v podonavskih geoparkih'' razkriva izziv s katerim so se soočili partnerji v okviru projekta, ki ga sofinancira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF) in Instrumenta za predpristopno pomoč (IPA).

Na tiskovni konferenci zaključnega dogodka sta prisotne najprej pozdravila in nagovorila Puskás Zoltán, direktor Bakony-Balaton UNESCO globalnega geoparka in Kristin Rangers, koordinatorka Evropske mreže geoparkov. Slednja je projekt zelo pohvalila in ga predstavila kot primer dobre prakse sodelovanja in mreženja med evropskimi geoparki. Povedala je, da je projekt zelo zanimiv in pomemben tako za Evropsko kot Svetovno mrežo geoparkov, saj se sklada z njunimi cilji in je trajnostno naravnan. Po uvodnih nagovorih so predstavnice vodilnega partnerja, Zavoda za turizem Idrija, predstavile celoten projekt in rezultate projekta v UNESCO globalnem geoparku Idrija. Rezultate in dosežke projekta, ki so nastali v zadnjih treh letih so za tem predstavili tudi vsi ostali partnerji.

Glavne aktivnosti v projektu sta predstavljala oblikovanje prostorov za geointerpretacijo ter razvoj geoproduktov, ki so jih razvili vsi partnerji v projektu, vsak v navezavi z lastno geološko dediščino in lokalnim okoljem. Partnerji geoparki Idrija (Slovenija), Papuk (Hrvaška), Styrian Eisenwurzen (Avstrija), Iron Mountains (Češka), Karawanken/Karavanke (Avstrija/Slovenija), Hateg (Romunija), Djerdap (Srbija) in Bakony-Balaton so natančneje predstavili rezultate projekta. Novi centri za obiskovalce, nove tematske poti, 'geološko kolesarjenje', 'geo-rafting' in 'geo-vino' so nekateri izmed rezultatov, ki so jih uspešno pripravili v sodelujočih geoparkih. Martina Stupar iz  Zavoda RS za varstvo narave, ki je bil prav tako partner v projektu pa je poudarila pomembnost varovanja naravne in geološke dediščine v geoparkih. Na konferenci so partnerji predstavili tudi promocijsko kampanjo v okviru katere je nastala interaktivna spletna stran, visokokakovosten promocijski film in promocijska brošura, ki promovirajo celoten Danube GeoTour projekt in vse sodelujoče geoparke.

Glavni rezultat projekta je torej skupna Danube GeoTour tura, oblikovana kot sodelovanje med različnimi regijami in geoparki in na nek način služi kot turistični produkt, ki povečuje vidnost in turistično privlačnost sodelujočih geoparkov. Izmenjava izkušenj, dobrih praks, uporaba novih pristopov interpretacije dediščine in vključevanje lokalnih ponudnikov v projekt pa so pomembni vidiki projekta, ki podonavske geoparke približujejo ostalim evropskim geoparkom.

Projektna ekipa se je zahvalila organizatorjem dogodka, partnerjem in še posebej vodilnemu partnerju – Zavodu za turizem Idrija za njihovo delo ter dobro sodelovanje. Sodelujoči razmišljajo tudi o možnostih prihodnjih skupnih projektov in sodelovanja.

Več o projektu in organizatorjih najdete na spodnjih povezavah:

www.interreg-danube.eu/danube-geotour

www.geopark.hu

Naslovna fotografija: Barnabas Korbely, Bakony-Balaton UNESCO globalni geopark

Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA).


Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija