CENTER ZA OBISKOVALCE GEOPARKA IDRIJA URADNO ODPRT

CENTER ZA OBISKOVALCE GEOPARKA IDRIJA URADNO ODPRT

Četrtek, 07. november 2019
Zavod za turizem Idrija je dne 24.10.2019 z novinarsko konferenco in nato še s slavnostnim dogodkom odprtja uradno odprl vrata novega Centra za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija. Idrija je z odprtjem Centra za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka in razstavo "Zapisano v kamninah" pridobila zanimivo točko za doživetje, primerno tudi za družine, skupine in posameznike.


NE ZAMUDITE posebne ponudbe BREZPLAČNEGA OGLEDA do vključno 17. novembra 2019!


Center je glavna vstopna točka za obiskovalce idrijskega geoparka, v njegovih prostorih pa je na ogled tudi sodobna, interaktivno zasnovana razstava, ki z video predstavitvami, animacijami, gibljivimi modeli in maketami predstavlja nastanek Zemlje, velike notranje in zunanje sile, ki spreminjajo naš planet, tektonske premike, ki so izoblikovali tudi območje Idrijskega ter naravne posebnosti UNESCO globalnega geoparka Idrija. Najmlajšim so namenjene tri otroške točke, kjer lahko na igriv in interaktiven način odkrivajo naravne zanimivosti in zakonitosti.

Na novinarski konferenci so predstavniki inštitucij, vpleteni v izvedbo Centra  predstavili prednosti nove pridobitve za Občino Idrija ter sam turizem v Občini, pomen centra za ohranjanje narave ter sam projekt Danube GeoTour ter postopek nastajanja Centra. Organizacije, ki so sodelovale na novinarski konferenci so bile: Občina Idrija, Zavod RS Slovenije za varstvo narave – Območna enota Nova Gorica, CUD Hg Idrija ter Zavod za turizem Idrija.

Na dogodku slavnostne otvoritve se je pridružila tudi ga. Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije na UNESCO, ki je skupaj z idrijskim županom Tomažem Vencljem pred približno 100 glavo množico slavnostno prerezala trak. Pridružili so se nam tudi otroci skupine Ježki, Vrtca Idrija, ki so pod taktirko vzgojiteljic Maje Lampe in Martine Podobnik s petjem uprizorili najbolj prisrčen del otvoritvene slovesnosti.

Poleg slavnostnih govorov pa sta predstavnici Zavod za turizem na hudomušen način razglasili ime dinozavra, ki naj bi za seboj pustil odtise, ki so danes razgaljeni na površini v bližini Godoviča. Ime ZJALCA je bilo izbrano na Zavodu za turizem iz množice predlogov javnega natečaja.

Javnemu dogodku je sledil prvi uradni vodeni ogled po razstavi »Zapisano v kamninah« za častne goste dogodka odprtja ter skupno druženje ob prigrizku.

 

Obiščite Center za obiskovalce in spoznajte tudi zanimive naravne in kulturne točke ter odlično ponudbo idrijskega podeželja.

ZANIMIVOSTI V CENTRU ZA OBISKOVALCE:
👁model dinozavra, ki je pustil okamnele odtise svojih stopinj pri Godoviču,
👁replika dinozavrovega jajca iz Romunije,
👁krogle s prerezi notranjosti Zemlje,
👁animacija nastanka Alp,
👁prelet nad idrijskim prelomom in
👁posnetek bruhajočega Divjega jezera...

Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija in TIC Idrija se nahajata na Prelovčevi ulici 5 v Idriji.

Več: https://bit.ly/2Wu7rm4

URNIK:
TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER IDRIJA (TIC) in
CENTER ZA OBISKOVALCE GEOPARKA IDRIJA

Odprto (november–marec):
ponedeljek–sobota od 9.00 do 16.00
nedelja in prazniki zaprto

INFO: tic@visit-idrija.si

Center za obiskovalce Geoparka Idrija je bil urejen v sklopu projekta Danube GeoTour, ki je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA)

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

13 / 27 °C

12 / 28 °C

14 / 28 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija