Četrto srečanje partnerjev projekta Danube GeoTour v Geoparku Železné hory na Češkem

Četrto srečanje partnerjev projekta Danube GeoTour v  Geoparku Železné hory na Češkem

Torek, 02. oktober 2018

Uspešen sestanek na Češkem med 25. in 27. septembrom 2018

Češki Geopark Železné hory je imel priložnost gostiti partnerje projekta Danube GeoTour iz 8-ih držav, ki se v projektu soočajo z izzivom valorizacije geodediščine za trajnostni in inovativni razvoj turizma v geoparkih v območju Podonavja. Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA).

Prva dva dneva srečanja sta bila namenjena pregledu vsebinskega in finančnega statusa projekta ter načrtovanju prihodnjih aktivnosti. Partnerji so predstavili svoje dosedanje delo in napredek pri razvoju geoproduktov ter interpretaciji različnih geoloških tem. Predstavljeni so bili tudi načini ozaveščanja obiskovalcev, prebivalcev in investitorjev o obnašanju in ravnanju v naravi, ki so nastali kot rezultat v delovnem paketu z naslovom Geopark z (brez) meja.

Posebno pozornosti smo namenili tudi načrtovanju promocijske kampanije za projekt ter predstavitvi na turističnem sejmu v Berlinu prihodnje leto. Pri tem nam je bil v veliko pomoč Carlos Neto de Carvalho iz UNESCO globalnega geoparka Naturtejo iz Portugalske, ki se sejma udeležuje že nekaj let.

O svojih izkušnjah pri razvoju geoproduktov in delovanju geoparka nam je spregovoril tudi Vesa Kröki, predstavnik pridruženega strateškega partnerja UNESCO globalnega geoparka Rokua iz Finske.

Zadnji dan je bil namenjen ogledu primera dobre prakse interpretacije geološke dediščine. Ogledali smo si kamnolom in muzej posvečen tradiciji izkopavanja in obdelave granitnih kock, ki jih najdemo položene na pločnikih in ulicah različnih evropskih prestolnic.

Vse te uspešne zgodbe udeležence vodijo k glavnemu rezultatu projekta - skupni Podonavski geopoti (Danube GeoTour), ki jo razvijamo skupaj z lokalnimi turističnimi ponudniki v osmih geoparkih kot unikaten, trajnostni turistični proizvod, in sicer v želji, da postane model dobre prakse za inovativen pristop k geointerpretaciji ter razvoju trajnostnega turizma tudi izven Podonavske regije. Skupni inovativni produkt bo povečal sodelovanje med geoparki ter izboljšal vidnost in prepoznavnost UNESCO globalnih geoparkov v območju Podonavja in širše.

Celotna projekta ekipa se zahvaljuje organizatorjem iz Geoparka Železné hory za izkazano gostoljubje in odlično organizacijo dogodka.

Foto: Korbély Barnabás

Več o projektu in organizatorjih dogodka na spodnjih povezavah:

www.interreg-danube.eu/danube-geotour

http://www.geoparkzh.cz/

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

ČET
PET
SOB

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija