ŽIVA IN TONČEK UČITA PRAVILNEGA OBNAŠANJA V NARAVI

ŽIVA IN TONČEK UČITA PRAVILNEGA OBNAŠANJA V NARAVI

Petek, 06. julij 2018
V preteklem letu in pol smo v sklopu projekta Danube GeoTour ter tekočih aktivnosti veliko pozornosti namenjali tudi pritisku turizma na naravo ter ukrepom, kako ta pritisk zmanjšati in kako čimbolj trajnostno izkoristiti naravne danosti, s katerimi razpolagamo v vseh UNESCO globalnih geoparkih. Ravno naravna bogasta, ki si v geoparkih izjemna v svetovnem merilu, nas delajo edinstvene  in izjemno pomembno je, da jih ohranimo za prihajajoče generacije.

Vodilni partner za to tematsko področje - Zavod za varstvo narave R Slovenije - je na podlagi informacij s strani vseh vključenih UNESCO Globalnih Geoparkov v projekt (Idrija (SLO), Bakony-Balaton (H), Styrian Eisenwurzen (A), Papuk (CRO), Karavanke/Karawanken (SLO/A), Bohemian Paradise, ki ga je nadomestil geopark Iron Mountains (CZ), Hateg (RO) in Djerdap National Park (SR)) pripravil analizo pritiska turizma na okolje, trajnostno strategijo, kako upravljati s temi pritiski ter seznam priporočil za prebivalce, obiskovalce in investitorje za obnašanje ter trajnostno izrabo geodiverzitete.

Na podlagi teh priporočil, smo vsi geoparki v projektu pripravili seznam ukrepov, ki so za naša območja najbolj pomembna ter jih na izbrani način predstavili prebivalcem, obiskovalcem in investitorjem. V Geoparku Idrija smo za ta namen izdelali animacijo "Vzemi samo vtis, pusti le odtis". Priporočila za hojo in kolesarjenje, plavanje, ribolov, ohranjanje fosilov in rastlin, pobiranje smeti in ohranjanje pitnih vodnih virov so postavljena v realna okolja v Geoparku Idrija. Te lokacije so: Putrihove klavže v Krajinskem parku Zgornja Idrijca, reka Idrijca pri visečem mostu pri Zagodu, Divje jezero ter kraški gozd.  Izdelan je bil tudi poster, ki bo na lepo obnašanje opozarjal v TIC-u v Idriji ter na pomembnejših turističnih točkah v Geoparku idrija.

Pozabili nismo niti na naše najmlajše.

Ne pozabite: VZEMITE SAMO VTIS, PUSTITE LE ODTIS

Pripete datoteke

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

13 / 27 °C

12 / 28 °C

14 / 28 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija