Projekt Danube GeoTour - Aktivnosti v delovnih paketih 4 in 5

Projekt Danube GeoTour - Aktivnosti v delovnih paketih 4 in 5

Torek, 17. oktober 2017

V sklopu priprav na oblikovanje pilotnega geoprodukta, smo članice delovne skupine 10. oktobra odšle na strokovno ekskurzijo na Dolenjsko, kjer smo si ogledale primer dobre prakse oblikovanja in trženja kolektivne blagovne znamke Dobrote Dolenjske. Sodelavka Zavoda za trajnostni razvoj Temeniške in Mirenske doline Barbara Jerovšek nam je predstavila, kako so organizirani, na kakšen način delujejo, razvijajo, tržijo in nadgrajujejo blagovno znamko. Pod okriljem blagovne znamke ponujajo več kot 350 certificiranih izdelkov, zlasti s področja kulinarike, nekaj pa je tudi izdelkov domače obrti in rokodelstva. V sklopu trgovine v Trebnjem imajo tudi kuhinjo, ki ustreza HACCP standardom, da lahko v njej pripravljajo lastne izdelke kot so pecivo, marmelade, sirupi, likerji. Tu imajo tudi pakirnico, skladišče in sušilnico za zelišča. Bistvo znamke je, da je 70% sestavin v izdelku dolenjskega porekla. Poleg trgovine v Trebnjem imajo trgovino tudi v središču Ljubljane, njihovi izdelki pa se prodajajo na OMV bencinskih servisih in v Mercatorju. Blagovna znamka je vsekakor zgodba o uspehu in lep primer sodelovanja različnih deležnikov, ki prispeva k dobrobiti lokalnega prebivalstva.
Priložnost, da si ogledamo še nekaj primerov dobrih praks vzpostavitve centrov za obiskovalce, ki ga načrtujemo tudi v idrijskem geoparku, se nam je ponudila v sklopu strokovne ekskurzije v okviru programa IGGP. V Mittersillu v Avstriji smo si 12. oktobra ogledali Center za obiskovalce tamkajšnjega nacionalnega parka Hohe Tauern. Sodobno zasnovana razstava z naslovom 10 svetov pod eno streho je opremljena z multimedijskimi napravami, 3D multivizijo, 360 pogledom v naravo, maketami, originalnimi predmeti in replikami… z namenom približati obiskovalcem alpsko naravo, njene značilnosti, živalstvo, rastlinstvo, bogastvo kamnin in mineralov. Center ponuja tudi veliko interaktivnih vsebin. 
Center za obiskovalce UNESCO Geoparka Erz der Alpen je lociran ob vznožju znane smučarske skakalnice v Bishofshofnu. Služi kot vstopna točka za ogled ostalih geo-točk v območju Geoparka, ki so v centru predstavljene z namenom povabila k ogledu  v naravi. Del razstave je zasnovana kot rudniški rov, kjer obiskovalec dobi pregled nad celotnim Geoparkom z vsemi geo-točkami, turističnimi rudniki in muzeji v predstavljenem območju. Razstavo dopolnjuje multivizija in krajši filmi o rudnikih v okolici. Pred kratkim so postavitev dopolnili še z razstavo o razvoju smuči. 

Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske Unije (ESRR, IPA)

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

-4 / 8 °C

-5 / 6 °C

-4 / 7 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija