Uspešen sestanek partnerjev projekta Danube GeoTour

Uspešen sestanek partnerjev projekta Danube GeoTour

Sreda, 27. september 2017
Skupinska fotografija z drugega srečanja partnerjev projekta Danube GeoTour: Center za idrijsko dediščino iz Slovenije, Bakony Balaton UNESCO Globalni Geopark z Madžarske, Styrian Eisenwurzen UNESCO Globalni Geopark iz Avstrije, Papuk UNESCO Globalni Geopark s Hrvaške,   Karavanke/Karawanken UNESCO Globalni Geopark iz Avstrije in Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Bakony Balaton Turistična regionalna organizacija z Madžarske,  Bohemian Paradise UNESCO Globalni Geopark s Češke, Univerza v Bukarešti, Romunija, Univerza Presov, Slovaška, Nacionalni park Djerdap iz Srbije
Avtorske pravice fotografij: Styrian Eisenwurzen UNESCO Globalni Geopark iz Avstrije

Sestanek partnerjev projekta Danube GeoTour v Avstriji, 20. – 23. september 2017

Prejšnji teden je v Avstriji potekal drugi partnerski sestanek projekta Danube GeoTour. UNESCO Globalna Geoparka Karavanke in Styrian Eisenwurzen sta gostila predstavnike enajstih projektnih partnerjev iz osmih držav.  Najpomembnejši izziv projekta, ki je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA), je Valorizacija geo-dediščine za trajnostni in inovativni razvoj turizma v Podonavskih geoparkih, glavni rezultat projekta pa bo skupna Podonavska geopot (Danube GeoTour). 
S skupnim inovativnim produktom bomo povečali sodelovanje med geoparki ter izboljšali vidnost in prepoznavnost UNESCO globalnih geoparkov v območju Podonavja in širše. Z deljenjem izkušenj, testiranjem pilotnih geoproduktov in novih načinov interpretacije dediščine bomo skušali v delovanje geoparkov bolj aktivno vključiti lokalno prebivalstvo, izboljšati strategije in zmogljivosti upravljanja v podonavskih geoparkih ter jih povezati z ostalimi evropskimi geoparki.
Prvi dan srečanja je v Občini Zell v Geoparku Karavanke potekala delavnica na temo geointrepretacije. Ogledali smo si tudi primer dobre prakse interpretacije v Centru za obiskovalce Geoparka Karavanke v Železni Kapli. Naslednje tri dni smo preživeli v osrčju Avstrije, v kraju Wildalpen, ki je del Geoparka Eisenwurzen. Dva dneva sta bila namenjena sestanku partnerjev projekta: pregledali smo napredek projekta, finančno stanje in se posvetili načrtovanju prihodnih aktivnosti. Pregledali in komentirali smo tudi dosedanje izsledke v delovnem paketu 3 (Geopark z (brez) meja). V sklopu tako imenovane kapitalizacije, ki je namenjena povezovanju projektov s podobnimi vsebinami, smo imeli priložnost spoznati projekta DANUBEparksCONNECTED in ECO KARST.
V tamkajšnjem muzeju o vodnem izviru v Wildalpnu, ki je glavni izvir pitne vode za Dunaj (Spring Water Museum Wildalpen) so zaposleni v Geoparku Eisenwurzen pripravili sprejem za udeležence in večerjo s ponudbo lokalnih jedi.
Po napornem sestanku je bila zelo dobrodošla sobotna strokovna ekskurzija in ogled dobre prakse interpretacije v tako imenovani Geo-vasi Gams (GeoVillage Gams), ki je prav tako del Geoparka Eisenwurzen.
Zadovoljni z uspešno izvedenim srečanjem se na koncu zahvaljujemo zaposlenim v Geoparku Karavanke in Eisenwurzen, ki so srečanje organizirali in pripravili.

Več informacij o projektu in organizatorjih je na voljo na spodnjih povezavah.

www.interreg-danube.eu/danube-geotour
www.eisenwurzen.com
www.geopark-karawanken.at

Projekt je sofinanciran is skladov Evropske Unije (ESRR, IPA).

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija