5. TEMATSKI DAN MREŽE ŠOL

5. TEMATSKI DAN MREŽE ŠOL

Petek, 22. september 2017
V Geoparku Idrija smo v sodelovanju z osnovno šolo Črni Vrh nad Idrijo letos organizirali že peto srečanje lokalnih osnovnih šol (OŠ Spodnja Idrija, OŠ Idrija, OŠ Črni Vrh) na t.i. Dnevu mreže šol. Osnovni namen srečanja je izobraževanje mladih na področju naravne in kulturne dediščine kraja, razvijanje njihove ustvarjalnosti ter medsebojno druženje in povezovanje.

Letos smo se učenci sedmih razredov tako ponovno zbrali na črnovrški planoti, kjer smo spoznavali tradicijo kraja in pestro pokrajino, ki se nahaja na prehodnem območju med dinarskim in alpskim svetom. Najprej smo se opravili po Matuckarjevi poti na avtobusni ogled Zadloga. Spoznali smo slikovito pokrajino kraškega polja, hribovito okolico s Špičastim vrhom, bližnje in oddaljene domačije ter pot zaključili na kmetiji Pr' Kosmaču, kjer so nas prijazno sprejeli in pogostili. Nato smo se vrnili v Črni Vrh, kjer so se učenci razdelili v skupine in izvedli delavnice, povezane s tradicijo in naravnimi ter kulturnimi značilnostmi kraja. S pomočjo mobilne aplikacije so spoznavali učno pot kraški gozd, se sprehodili od mozaika do pila, tkali in vezli na kartonu z naravnimi materiali, pletli košare iz leskovih šib, se spoznali s pridelavo in predelavo lanu, obiskali glasbeno delavnico, poslušali črnovrški dialekt, se srečali z gozdarjem in lovcem ter si ogledali zasebni vojaški muzej.

Najlepše se zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nam finančno omogočili izvedbo Dneva mreže šol: Trtnik in Trnik d.o.o., Ebm-papst Slovenija, Avrigo d.o.o., Hektar d.o.o., Geologija d.o.o., Comcom d.o.o., BLT d.o.o., Dolomit, Janko Kosmač s.p.

Zahvaljujemo se tudi ostalim sodelujočim, ki so nam s prostovoljnim delom pomagali pri uspešni realizaciji tematskega dne.

Pripete datoteke

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

-4 / 8 °C

-5 / 6 °C

-4 / 7 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija