Prvi krog Mreže šol v Geoparku Idrija uspešno zaključen v Idriji

Prvi krog Mreže šol v Geoparku Idrija uspešno zaključen v Idriji

Ponedeljek, 24. oktober 2016
Z izvedbo letošnjega dne v okviru Mreže šol v Geoparku Idrija se je odvrtel prvi krog te že skoraj tradicionalne aktivnosti, ki že četrto leto zapored povezuje vse okoliške osnovne šole, in sicer OŠ Idrija, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Črni Vrh nad Idrijo in OŠ Cerkno.

Mreža šol v Geoparku Idrija je zasnovana tako, da vsako leto ena šola organizira tematski dan s številnimi aktivnostmi za vse učence sedmih razredov vključenih osnovnih šol, ki se izvedejo s pomočjo in sodelovanjem Geoparka Idrija ter strokovnjakov, kar omogoča velik nivo kvalitete prenosa znanja na otroke na ta dan. Nenapisano pravilo te aktivnosti je tudi, da otroci osvajajo nova znanja tudi z ustvarjanjem ter da s seboj domov odnese vsaj en izdelek, ki ga bo vedno spominjal na ta dan.

Prvič smo se leta 2013 srečali na Črnovrški planoti, kjer smo spoznavali kraško planoto, naravno in kulturno dediščino ter tradicijo planote. Leta 2014 je sledilo Cerkljansko, ki je učencem ponudilo vpogled v čebelarstvo, ekologijo in arheologijo v Divjih babah. Preteklo šolsko leto 2015 smo se mudili v Spodnji Idriji, Kanomlji in v Idrijskih Krnicah, kjer so otroci spoznavali  kulturo, tradicijo, življenje v preteklosti ter naravne značilnosti tega območja.

V letošnjem šolskem letu 2016 je bila za organizacijo zadolžena OŠ Idrija ob podpori Geoparka Idrija. Skupaj smo pripravili 10 zanimivih delavnic za 143 sedmošolcev; z učitelji so učenci opazovali ptice, risali so vzorce idrijske čipke ter se preizkusili v izdelavi idrijskih žlikrofov in jih na koncu seveda pojedli. Menda so bili odlični. Preostale skupine so se porazdelile po mestu in po okolici. Član Čebelarskega društva Idrija je predstavil meščanski čebelnjak, čebeljarjenje, učenci so si izdelali svojo mini panjsko končnico. Na Mestnem muzeju Idrija so si pod vodstvom kustosa ogledali njihove stalne razstave. V duhu modernega časa sta se dve skupini odpravili na lov za zakladi po mestu Idrija z mobilno aplikacijo na pametnih telefonih. Tri skupine so bile zelo terenske in so se odpravile iz mesta Idrija v okolico – učenci so se sprehodili po Poti ob Rakah in se preizkusili v vlogi geodetektivov, del si jih je ogledal Divje jezero in si izdelali kamnito zapestnico, preostali pa smo se odpeljali na Hleviško planino, si ogledali igrišče ter spoznavali kamnine idrijskega. Za popestritev so se učenci na Hleviški planini preizkusili tudi v orientaciji, ki je v učencih v zaključku sprožil tudi tekmovalni duh. Skupini iz Hleviške planine sta se vrnili v Idrijo, si ogledali multivizijo v Antonijevem rovu in se izdelali tudi zgibanko s škratom Perkmandlcem in drugimi motivi iz rova.

Vsebinsko bogat dan smo izvajali zaposleni na Centru za idrijsko dediščino, učitelji OŠ Idrija ter zunanji izvajalci – Antonijev rov, Mestni muzej Idrija, Čebelarsko društvo Idrija in PD Idrija.

Za izvedbo celotnega programa pa se za finančno podporo zahvaljujemo tudi našim sponzorjem in donatorjem: Trtnik in Trtnik d.o.o., ebm-papst Slovenija d.o.o. in ARHITEKTURA.BO Barbara Oblak s.p.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

18 / 22 °C

10 / 19 °C

8 / 17 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija