Evropski projekt znova povezal Idrijo in Abbadio San Salvatore

Evropski projekt znova povezal Idrijo in Abbadio San Salvatore

Petek, 21. oktober 2016
Pretekli konec tedna smo se s tridnevne strokovne ekskurzije v Italiji vrnili udeleženci z Idrijskega, ki sodelujemo v projektu pod okriljem Centra za idrijsko dediščino, ki upravlja z Geoparkom Idrija. Občina Idrija in Občina Abbadia San Salvatore sta v preteklosti že večkrat sodelovali, tokrat pa sredstva prejeli za projekt, ki povezuje aktivnosti društev in posameznikov na podeželju na področju razvoja trajnostnega turizma.

Evropski projekt »Skupaj – za razvoj evropskega podeželja«, ki ga sofinancira Program Evropske Unije »Evropa za državljane« teče pod okriljem Geoparka Idrija, na ekskurziji pa so sodelovali predstavniki različnih vladnih in nevladnih organizacij ter društev, ki delujejo na Idrijskem in se trudijo za promocijo in razvoj trajnostnega turizma. Številni izmed njih z Geoparkom Idrija sodelujejo že dlje časa v okviru njegove partnerske mreže. V Abbadii je potekalo predstavitveno srečanje obeh območij, okrogla miza na temo trajnostnega razvoja turizma, idrijski ponudniki pa so se predstavili tudi na Festivalu jeseni, ki je prav ta konec tedna potekal v tem italijanskem mestu. V okviru študijske ture smo si udeleženci ogledali obnovljeni del Muzeja rudnika živega srebra, obiskali botanični vrt in naravne terme San Fillipo ter spoznali tipično lokalno kulinariko. Poleg tega so dijakinje Gimnazije Jurija Vege skupaj s profesorico obiskale italijanske sovrstnike v srednji šoli v Abbadii San Salvatore.

Koordinatorji projekta smo z izvedbo projektnih aktivnosti zadovoljni, saj je bil glavni namen študijske ture v Abbadio San Salvatore dosežen. Udeleženci so preko strokovnih dogodkov in ekskurzije spoznali številne primere dobrih praks razvoja turizma na podeželju. Ob enem pa je tudi idrijska delegacija predstavila pestrost in živahnost idrijskega podeželja ter naša dosedanja prizadevanja za povezovanje ponudnikov na podeželju. Naše rezultate dela in možnosti reševanja izzivov pri razvoju turistične ponudbe na podeželju bomo predstavili v združenem dokumentu in promocijskem materialu, ki ju koordinatorji projekta že aktivno pripravljamo. V okviru projektnih aktivnosti smo, tako koordinatorji kot tudi udeleženci, navezali številna nova poznanstva z italijanskimi partnerji in lokalnim prebivalstvom. Upamo, da jih bomo prihodnje še nadgrajevali preko novih projektnih sodelovanj obeh občin.  

Povzeto po: Damjana Peternelj

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

9 / 23 °C

12 / 21 °C

9 / 28 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija