NAGRADNA IGRA 8. del

NAGRADNA IGRA 8. del

Sreda, 07. september 2016
Očistimo gore je tradicionalna čistilna akcija Zavarovalnice Triglav, ki vsako leto privabi vse več ljubiteljev narave. V šestih letih so ljubitelji slovenskih gora v dolino odnesli že več kot 27 ton odpadkov.

Vse skupaj se je začelo leta 2010 po uspešno izpeljani akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ko so čiščenje okolja želeli prenesti še v gore. Zavarovalnica Triglav je tedaj mobilizirala oskrbnike gorskih koč in planince, ki jim je razdelila 35.000 biorazgradljivih vrečk, z njimi pa je opremila tudi 25 planinskih postojank.

Leta 2011 se je akcija razširila na čiščenje sredogorskega sveta in planin, vzpostavljena je bila Facebook stran, leto kasneje so se akciji pridružili še znani slovenski športniki in postali ambasadorji čistih gora. V naslednjih letih so se v okviru akcije lotili še obnove otroških igrišč, v sklopu katere se je naredilo Igrišče med kamninami in rožicami na Hleviški planini in s Planinsko zvezo Slovenije pomagali pri načrtovanju poti na slovenske vrhove. Svojo pot lahko načrtujete na spletni strani www.ocistimogore.si ali na brezplačni mobilni aplikaciji Gorski vodnik, ki je na voljo v spletni trgovini Google Play. Na spletni strani lahko izpolnjujete tudi svojo planinsko knjižico, postanete mojster gorske fotografije in objavljate slike v gorski album, najmlajšim in osnovnošolcem pa je namenjena igra »geolov«. Ob izbranih gorskih kočah bo mlade planince čakala škatla z zakoadom, ki jo je skril Kuža Pazi. To škatlo poiščete s pomočjo koordinat in geolociranja. Vsebino škatle lahko vzamete, v njej pa pustite sporočilo za naslednje iskalce.

Planinarjenje je ena od najbolj množičnih prostočasnih aktivnosti Slovencev tako v poletnem kot zimskem času. Po oceni Planinske zveze Slovenije slovenske gore vsako leto obišče skoraj 3 mio planincev. Ti obiski pa so poleg zdrave rekreacije tudi precejšnja obremenitev za živali, rastline in ekosisteme v visokogorju.

Vabljeni tudi v Idrijsko-Cerkljansko hribovje!


Naše zadnje vprašanje v nagradni igri, ki vam bo dalo še zadnjo črko v geslu, pa se glasi: kakšen je naslov čistilne akcije Zavarovalnice Triglav, s katero ozaveščajo in aktivno spodbujajo planince k odnašanju smeti v dolino, pomagajo načrtovati pot v gore ter skrbijo za varno pot v gore?

                                 
                                            REŠITEV 8. dela:  _ _ _ _ _ _ _ _     8 _ _ _

(rešitev sta dve besedi in prva črka druge besede v rešitvi vam da še zadnjo črko gesla, in sicer drugo črko četrte besede)

                                   GESLO:    _ _    _ _ _ _ _ _ _    _ _    I 8 _ I _ _


TAKO, PRISPELI SMO NA ZADNJO POSTAJO NAŠEGA POPOTOVANJA. UPAMO, DA VAM JE BILO VŠEČ IN STE SE ZABAVALI. IN NE POZABITE POSLATI PRAVILNEGA GESLA NA ELEKTRONSKI NASLOV (do 10.9.): info@geopark-idrija.si.

Več o nagradni igri in posamezne epizode si oglejte TUKAJ.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

ČET
PET
SOB

16 / 22 °C

16 / 22 °C

16 / 24 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija