MREŽA ŠOL V GEOPARKU 2015

MREŽA ŠOL V GEOPARKU 2015

Petek, 25. september 2015

Že tretjič zapored je bil v okviru Mreže šol v Geoparku Idrija izveden naravoslovni dan za učence sedmega razreda v mrežo vključenih osnovnih šol, in sicer OŠ Idrija, OŠ Sp. Idrija, OŠ Cerkno in OŠ Črni Vrh nad Idrijo. Mreža je zasnovana tako, da letno ena šola organizira tematski dan za vse vključene šole in ga izvede s pomočjo in sodelovanjem Geoparka Idrija.

V letošnjem šolskem letu je bil dan izveden v organizaciji Osnovne šole Spodnja Idrija in Geoparka Idrija. Dejavnosti za 130 sedmošolcev so organizatorji razdelili v 10 skupin, ki so potekale na matični šoli Sp. Idrija, v Srednji Kanomlji, na domačiji Šturmajce ter v Krnicah. Z bogatim programom, v katerega so se vključili tudi številni zunanji izvajalci, so želeli predstaviti bogato naravno in kulturno dediščino Spodnje Idrije ter njene okolice.

Letošnji sedmošolci so preko delavnic izdelovanja venčkov, predavanja o zgodovini lončarjenja, izdelave svojega šajbeljčka, spoznavanja krajevne arhitekture, cerkve Marijinega vnebovzetja ter poslikav, izdelave mozaika ter predstavitve izdelave oglarske kope in tudi preko lastnega ustvarjanja spoznali kulturno dediščino območja. 

Naravo, procese v naravi ter kaj nam narava ponuja in omogoča so spoznavali na prodišču ob reki Idrijci, na  interpretacijski točki o večnem gibanju Zemlje v Sr. Kanomlji ter v Krnicah z zeliščarkama. Pozabili niso niti na kulturo prehranjevanja v preteklosti in kulinariko, saj so pekli kruh ter kuhali spodnjeidrijske štruklje.

Navkljub nekaj dežnim kapljam je bil dan uspešen in lepo sprejet med učenci, učitelji ter izvajalci aktivnosti. S takimi dejavnostmi pridobimo vsi, tako šole, ki sledijo učnemu načrtu, tako Geopark Idrija, ki s to aktivnostjo izpolnjuje svojo dejavnost, najbolj pa učenci, ki spoznajo in izkusijo svojo bližnjo okolico, in to na mestu samem

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija