GEOPARK IDRIJA PONOVNO POVEZAL SEDMOŠOLCE Z IDRIJSKEGA IN CERKLJANSKEGA

GEOPARK IDRIJA PONOVNO POVEZAL SEDMOŠOLCE Z IDRIJSKEGA IN CERKLJANSKEGA

Ponedeljek, 03. november 2014
V lanskem šolskem letu je bil v sodelovanju Geoparka Idrija (Center za idrijsko dediščino) in Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo uspešno izveden skupni tematski dan vseh članic Mreže šol v Geoparku Idrija.  Ker je bilo skupno druženje na Črnovrški planoti tako s strani učencev kot tudi pedagoških delavcev in sodelavcev geoparka zelo dobro sprejeto, smo se odločili, da z medsebojnim sodelovanjem nadaljujemo tudi v letošnjem šolskem letu. Tokratni skupni tematski dan je bil namenjen spoznavanju naravnih in družbenih značilnosti Cerkljanskega. Pedagoški delavci Osnovne šole Cerkno so v sodelovanju z Geoparkom Idrija pripravili bogat program, katerega glavni namen je bil predstavitev življenja na Cerkljanskem v preteklosti in danes ter nakazati smernice za prihodnost. Ob enem pa krepiti medsebojne vezi med učenci in učitelji.

Učenci iz OŠ Idrija, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Črni Vrh nad Idrijo in OŠ Cerkno so bili razdeljeni v 10 mešanih skupin.  Vsaka izmed njih je izvedla dve delavnici. Ker se je delo na terenu že v lanskem letu izkazalo za učinkovito in zanimivo izkušnjo, smo se tudi letos odločili, da del učencev spozna bogato naravno in kulturno dediščino cerkljanskega podeželja. Iz Šebreljske planote so se učenci pod vodstvom Štefana Lapanje spustili do arheološkega parka Divje Babe in si ogledali  notranjost jame, kjer si je pred 55.000 leti kamenodobi človek iz kosti mladega jamskega medveda izdelal preprosto glasbilo, ki jo danes imenujemo neandertalčeva piščal. Poleg tega so si učenci na robu Šebreljske planote ogledali še cerkev sv. Janeza Krstnika, v vasi Šebrelje obiskali muzej o arheološkem najdišču Divje babe in si za spomin na ta obisk skupaj z učenci Podružnične šole Šebrelje izdelali svojo različico piščali. Drugi del terenskega dneva je potekal v okolici Novakov, kjer so se učenci podali po težko dostopni soteski Pasice vse do Partizanske bolnice Franje. Tam jim je lokalna vodnica Marija Hvala predstavila okoliščine v katerih je zdravstveno osebje oskrbovalo ranjence med 2. svetovno vojno in pomen delovanja bolnišnice za partizansko gibanje na Slovenskem. V drugem sklopu so učenci spoznavali kmečko arhitekturo in bogato ljudsko izročilo na območju Cerkljanskega. Obiskali so Čemažarjev muzej kmečkih orodij in pripomočkov in na Podružnični šoli v Novakih izdelali lokalni spominek. Prav tako pa je bilo nadvse živahno tudi v Cerknem, kjer se je odvijalo kar šest različnih aktivnosti. Učenci so si v cerkljanskem muzeju pod vodstvom kustosinje ogledali razstavo o matematiku dr. Francu Močniku in svoje matematično znanje preizkusili v matematičnem kvizu. Drugi so spoznavali cerkljansko laufarijo in se tudi sami preizkusili v vlogi cerkljanskega laufarja. Kar nekaj aktivnosti je potekalo v novem Energetskem eko parku Osnovne šole Cerkno, kjer so si učenci ogledali eko brunarico, eko vrt in didaktični čebelnjak v družbi čebelarja Marka Hvala. Vse aktivnosti so spremljale ustvarjalne delavnice, kjer so učenci spoznali delovanje obnovljivih virov energije, izdelovali dišavne vrečke in narisali svojo panjsko končnico. Za pristno domače okrepčilo so poskrbeli ponudniki domačih izdelkov in pridelkov iz Cerkljanskega, ki so v sodelovanju z Idrijsko-cerkljansko razvojno agencijo pripravili delavnico o eko prehrani.

Vsi sodelujoči pri organizaciji skupnega dne v sklopu Mreže šol v Geoparku Idrija se strinjamo, da smo bili pri uresničevanju zadanih ciljev tudi letošnje šolsko leto uspešni. Ponovno smo združili preko 130 sedmošolcev iz Idrijskega in Cerkljanskega, ki so z zanimanjem sodelovali pri izvedbi aktivnosti. Pri tem naj omenimo, da je pri pripravi in izvedbi programa sodelovalo 16 pedagoških delavcev iz OŠ Cerkno, 11 zunanjih izvajalcev in 10 učiteljev spremljevalcev.

Za konec se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki so s svojo predanostjo in z željo po predajanju znanja prispevali k uspešni izvedbi skupnega tematskega dne v sklopu Mreže šol v Geoparku Idrija.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija