ŠTUDENTI GEOLOGIJE ODKRIVALI GEOLOŠKE POSEBNOSTI GEOPARKA IDRIJA

ŠTUDENTI GEOLOGIJE ODKRIVALI GEOLOŠKE POSEBNOSTI GEOPARKA IDRIJA

Sreda, 13. avgust 2014
V petek, 8. 8. 2014, je v okviru mednarodnega tabora EUGEN 2014 Geopark Idrija obiskalo okoli 50 študentov geologije. EUGEN (European Geosciences students Network) je tradicionalni tabor evropskih študentov geologije, ki ga že od leta 1995 organizirajo v različnih evropskih državah. Udeležence EUGEN-a 2014 je tokrat gostila Slovenija, v idiličnem ambientu Gorjanskega na Krasu(več na http://www.eugen2014.com). V sklopu strokovnega programa mednarodnega tabora je eden izmed terenskih dnevov potekal na območju Geoparka Idrija. Sodelavci Geoparka Idrija, ki deluje pod okriljem Centra za idrijsko dediščino, smo poskrbeli za koordinacijo strokovnega programa in pomoč pri njegovi izvedbi. Tokrat smo strokovno vodenje na terenu prepustili organizatorjem tabora - Društvu študentov geologije, ki so že pred pričetkom tabora raziskovali geološke posebnosti Geoparka Idrija skupaj z idrijskim geologom dr. Jožetom Čarjem in se tak način pripravili na samostojno geološko vodenje udeležencev EUGEN-a 2014. Glavni namen take predpriprave je  širjenje znanja, idej in izkušenj s področja geologije preko terenskega dela na mlajše generacije.

Udeleženci tabora so najprej obiskali Antonijev rov, kjer jim je nekdanji rudniški geolog in strokovni sodelavec geoparka, Bojan Režun, pripravil predavanje o nastanku in značilnostih idrijskega rudišča. Ogled turističnega dela idrijskega rudnika ni minil brez pokušine geruša - znane pijače idrijskih knapov. Po knapovskemu okrepčilu je sledilo strokovno vodenje po coni Idrijskega preloma in ogled Bevkovega tektonskega okna. Poletni terenski dan so bodoči geologi zaključili z druženjem na letnem kopališču Lajšt v Idrijski Beli, kjer je sledila osvežitev v reki Idrijci.

Terenski dnevi so vsekakor odlična nadgradnja znanja in izkušnja, ki jo še tako kakovostna strokovna literatura ne more nadomestiti. Prav zato se sodelavci Geoparka Idrija še toliko bolj veselimo takšnih sodelovanj in upamo, da se ob geoloških posebnostih geoparka z našimi obiskovalci kmalu spet  srečamo.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija