Geoturizem

Geopark Idrija je območje z izjemnimi geološkimi posebnostmi ter preostalo naravno in kulturno dediščino, edinstveno v Sloveniji.

Izjemnost idrijskega območja, je drugi največji rudnik živega srebra po pridobljenem živem srebru na svetu in rudišče živega srebra, po katerem je Idrija v svetu najbolj poznana. Poleg tega je območje Geoparke Idrija morfološko izredno pestro, z globokimi in ozkimi grapami in soteskami ter razprostranjenimi visokimi zakraselimi planotami, kar je posledica lege na stičišču alpskega in kraškega sveta. Geopark Idrija je izjemen po številu naravnih vrednot, z velikim številom kamninskih presekov od karbona do recentnih kamnin, fosilov in mineralov, tektonskih struktur, kraških pojavov, flore in favne ter kulturne dediščine, ki skupaj z rudiščem živega srebra tvori izjemno zgodbo in brez dvoma predstavlja posebnost svetovnega pomena.

V 22 tematskih poti, katerih vsebina  izhaja iz  naravne in kulturne dediščine, so vključeni različni turistični ponudniki na podeželju, ki predstavljajo pretežen del turistične ponudbe. Tematske poti, ki prikazujejo vso raznolikost naravne in kulturne dediščine, so zasnovane kot kolesarske ali pešpoti in pokrivajo celotno območje Geoparka Idrija. Ogledate si jih lahko posamezni ali pa poljudno kombinirate med seboj.

Odlično izhodiščno točko za potepanje po idrijskem predstavlja Center za obiskovalce Geoparka Idrija, kjer je na ogled razstava "Zapisano v kamninh". Glavna nit razstave je o tem, kako so Zemljine sile vplivale na nastanek idrijskega območja in izoblikovale življenje.

Vse tematske poti so prikazane na Karti Geoparka Idrija.

Oglejte si tudi image katalog "IDRIJA - ODKRIJTE MESTO UNESCOVE DEDIŠČINE"

Več o pohodništvu v Geoparku Idrija in v Sloveniji je na voljo v katalogu POHODNIŠTVO v Sloveniji.

 

Znamenitosti Geoparka Idrija, pohodne in kolesarske poti ter druge aktivnosti, ki so možne pri nas lahko raziskujete s pomočjo digitalne karte.

 

 

 

Vreme

ČET
PET
SOB

/ °C

/ °C

/ °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija