Tedni evropskih geoparkov 2019

 

TEDNI EVROPSKIH GEOPARKOV 2019 v UNESCO Globalnem geoparku Idrija

25. maj–9. junij 2019

 

Tudi v letošnjem letu se bo v času med 25. majem in 9. junijem odvijal pester program z različnimi dogodki v sklopu TEDNOV EVROPSKIH GEOPARKOV. Glavni namen dogodkov je ozaveščanje in izobraževanje tako lokalnega prebivalstva kot širše javnosti o naravni in kulturni dediščini v Geoparku Idrija.

 

V sodelovanju s partnerji smo zato za vas pripravili številne zanimive dogodke. Prepričani smo, da bo vsak našel nekaj zase, zato vas vljudno vabimo, da se nam pridružite!

 

Zgibanka s programom za leto 2019 je na voljo tukaj.

 


PROGRAM

 

OGLED RAZSTAVE SLIK RAFAELA TERPINA »LESNE GOBE« V FLORI CARNIOLICI IN SCOPOLIJEVEGA VRTA

Ponedeljek, 27. maj 2019 ob 18.00

Zbirno mesto: Razstavni prostori Flore Carniolice (bivša reševalna postaja), Prešernova ulica 6, Idrija

Organizator: Muzejsko društvo Idrija

Informacije: tinka.gantar48@gmail.com,  041 613 087 (Tinka Gantar)

 

Gobe imajo pomembno mesto v naravi. Razgrajujejo organske snovi in oskrbujejo drevesa s hrano. Številne so užitne, nekatere strupene, vedno več pa je spoznanj o njihovi zdravilnosti.

Lesne gobe niso le zanimive, tudi lepe so, le preveč površno jih pogledamo, medtem ko strastno stikamo za jurčki, lisičkami, golobicami. Naš slikar si jih je pa pozorno ogledal in tudi narisal. Podobe lesnih gob je postavil na ogled v našem malem razstavišču na Prešernovi ulici v družbi z izbranimi cvetlicami iz svoje bogate zbirke. Po razstavi in Scopolijevem vrtu nas bo vodila Tinka Gantar.


 


 

SPREHOD TREH GENERACIJ OB RAKAH

Sreda, 29. maj ob 16.00

Zbirno mesto: Parkirišče pri Kamšti, Idrija

Organizator: Medgeneracijski center Idrija

Informacije: medgeneracijski.center@duidrija.si, 041 430 581 (Nina Trček)

 

Vljudno vabljeni na že tradicionalni sprehod ob Rakah, kjer se bomo v dobri družbi skupaj z Geoparkom Idrija podali na slikovito pot ob vodnem kanalu. Na sprehod vabimo vse generacije, pridružijo se lahko tudi spremljevalci na štirih tačkah, še posebno pa bomo veseli prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni na sprehod popeljati tudi stanovalce Doma upokojencev Idrija na vozičkih.

V primeru slabega vremena dogodek odpade.


 


 

PO JUŽNEM OBROBJU IDRIJE ̶ GEOLOŠKA EKSKURZIJA

Sobota, 1. junij 2019 ob 9.00

Zbirno mesto: Na parkirišču pri Jožefovem jašku, Idrija

Organizator: Muzejsko društvo Idrija

Informacije: martina.peljhan@cudhg-idrija.si, 041 379 036 (Martina Peljhan)

 

Dr. Jože Čar nas bo tokrat vodil od Jožefovega jaška do Čerina in Polanca, od koder bomo pot nadaljevali do vrha Tičnice in se povzpeli do Babe za Gladkimi skalami. Sledil bo spust po cesti mimo Rup do Pringlna in nato po Rižah nazaj v Idrijo. Ogledali si bomo karbonske kamnine, ki so najstarejše na Idrijskem, in spodnjekredne apnence. Poleg kamnin bomo spoznali tudi zgradbo prehojenega ozemlja, za Gladkimi skalami pa še značilnosti idrijskega krasa. Pohod bo trajal približno 3 ure.

V primeru slabega vremena bo pohod prestavljen na 8. 6. 2019.


 


 

POHOD PO VOJSKARSKI PLANOTI

Nedelja, 2. junij ob 14.00

Zbirno mesto: Parkirišče Dom krajanov in gasilcev, Vojsko

Organizator: DKŽD Vojsko

Informacije: renata.hvala@gmail.com, 031 834 255 (Renata Hvala)

 

Pot nas bo tokrat vodila mimo kmetije Na Škratovc do domačije v Črtežu. Po ogledu Snežne jame se bomo vračali mimo Krpcije do izhodišča na Vojskem. Triurni pohod je primeren tudi za družine z otroki. Priporočamo primerno obutev in pohodne palice ter nekaj pijače v nahrbtniku. Članice DKŽD Vojsko pa bodo poskrbele za manjše okrepčilo ob zaključku pohoda.

V primeru slabega vremena pohod odpade.


 


 

LANENA DEDIŠČINA V SODOBNI KULINARIKI

Petek, 7. junij ob 16.00

Zbirno mesto: Picerija Ski Bor, Črni Vrh

Organizator: Lanene ženske

Informacije: davorina@cheerful.com, 041 272 146 (Davorina Čebular)

 

»Pri Pavletu« v Črnem Vrhu bomo tudi letos ustvarjali lanene navihančke in razne namaze, ki jim bomo dodajali laneno seme. Zadišalo bo tudi po sveže pečenem kruhu. Lahko bomo nekaj malega stkali in ustvarjali lanene mandale. Vabljeni, da preživite prijetno petkovo popoldne v naši družbi ter spoznate različno uporabo in zdravilne lastnosti lanenega semena.

 


 

VODEN OGLED ŽELEZNIŠKEGA TUNELA V GODOVIČU

Sobota, 8. junij 2019 od 14.00 do 17.00 ure

Zbirno mesto: Parkirišče ob cesti Godovič–Črni Vrh, pri odcepu za Šebalski bajer

Organizator: Zgodovinsko društvo Rapalska meja in Muzejsko društvo Idrija

Informacije: urska.b-rupnik@geopark-idrija.si, 05 37 34 071 (Urška Bajec Rupnik)

 

Nedokončani železniški tunel v Godoviču je nekoliko pozabljen in skriti del slovenske kulturne dediščine iz časa 1. svetovne vojne. Graditi so ga začeli v začetku jeseni 1916. Ozkotirna železnica, imenovana feldban, ki je do takrat oskrbovala avstroogrsko vojsko na fronti in v zaledju, ni več zmogla zadostiti vsem potrebam vojske na fronti, zato so pričeli graditi normalnotirno progo Logatec–Črni Vrh. Nedokončani tunel je del teh načrtov. Gradbena dela so obstala z dnem preboja Soške fronte v 12. ofenzivi – s čudežem pri Kobaridu novembra 1917. Kaj od tega tehničnega spomenika je še vidno na terenu danes, si bomo ogledali v spremstvu poznavalcev Grege Žorža, Dušana Škodiča, Jerneja Rupnika in Anke Rudolf. Po ogledu vabljeni še v Črni Vrh, kjer bo za oglede odprta muzejska zbirka 1. svetovne vojne.

Priporočamo topla oblačila, dobro obutev in naglavne svetilke. Ogled bo izveden v vsakem vremenu. Ogled tunela je na lastno odgovornost.


 


 

DAN ODPRTIH VRAT MUZEJA 1. SVETOVNE VOJNE V ČRNEM VRHU NAD IDRIJO

Sobota, 8. junij od 9.00 do 18.00

Zbirno mesto: Črni Vrh 36

Organizator: Ivan Rudolf

Informacije: iv.rudolf@gmail.com, 041 739 544  (Ivan Rudolf)

 

Vojni muzej v Črnem Vrhu bo tudi letos na široko odprl svoja vrata. Zbirka je večja in bogatejša. V novem prostoru je prikazana žičnica, feldban in kovačija, ki je bila obvezni spremljevalec transportne panoge v času 1. svetovne vojne. Prvič si bomo lahko ogledali najnovejšo pridobitev v muzeju, ki je hkrati tudi edini tovrstni ohranjeni kos pri nas; motor Porsche, ki je poganjal vagončke feldbana. Kot pravi Ivan Rudolf, priporoča ogled družinam z otroki, saj se tu otroci srečajo z realnostjo vojaštva in vidijo razliko z virtualnim svetom vojaških igric. 

 


PLANINSKI DAN NA HLEVIŠAH

Sobota, 8. junij od 8.00 do 18.00

Organizator: Planinsko društvo Idrija

Informacije: mojca.gorjup-kavcic@geopark-idrija.si, 041 557 892 (Mojca Gorjup Kavčič)

V soboto, 8. 6. 2019 PD Idrija praznuje 115 letnico delovanja. Vabimo vas, da se peš ali s kolesom odpravite na Hleviško planino, kjer si boste lahko ogledali planinske dejavnosti. Po osrednji slovesnosti bo sledilo druženje ob zvokih harmonike.

Dogodek smo vključili v program Tednov evropskih geoparkov.

Celoten program dogodka najdete tukaj.


Dodatne informacije:

Geopark Idrija

T:05 37 34 071

info@geopark-idrija.si 

www.geopark-idrija.si, www.visit-idrija.si 

 

Organizator: Idrija UNESCO Globalni Geopark – Center za idrijsko dediščino

 

Soorganizatorji: Lanene ženske, Medgeneracijski center Idrija, Muzejsko društvo Idrija, DKŽD Vojsko, Ivan Rudolf, Zgodovinsko društvo Rapalska meja, Muzejsko društvo Idrija

 

Hvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k sooblikovanju bogatega programa v času Tednov evropskih geoparkov.

 

Pridružujemo si pravico do spremembe programa. O spremembah bomo sproti obveščali na spletnih straneh in socialnih omrežjih. 

Vreme

SRE
ČET
PET

-1 / 13 °C

-3 / 15 °C

0 / 16 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija