1 Idrija - zgodba o petstoletnem živosrebrnem studencu

Izhodišče: TIC Idrija oz. Avtobusna postaja

Dolžina: 1,5 km

Čas hoje: 1 h (brez ogledov muzejev)

Zahtevnost: nezahtevno

Višinska razlika: /

Zemljevid in vodnik:

 

Vabimo vas na pot, ki vam bo pripovedovala o podzemnem zakladu, ki je dajal kruh generacijam idrijskih družin, gradil izobraževalno, kulturno in društveno življenje mesta, vanj privabljal najmogočnejše ume evropskega naravoslovja. Idrija se je pričela razvijati z odkritjem živega srebra davnega leta 1490, nekaj let prej, preden je Krištof Kolumb odkril Ameriko. Pod površjem mesta se je nekdaj razprostiral več sto kilometrski labirint rudniških rovov, danes pa Rudnik ne obratuje več. Dediščini živega srebra Idrije in Almadéna, obeh največjih svetovnih rudnikov živega srebra, je svet priznal izjemno univerzalno vrednost za vse človeštvo in jo leta 2012 vpisal na UNESCO Seznam svetovne dediščine.

Obisk  Antonijevega rova, najstarejšega dela idrijskega rudnika, je vedno znova doživetje. V spremstvu vodiča spoznate podzemni svet idrijskega rudarja.

Med kratkim sprehodom skozi stari del mesta pred vami oživijo številne zgodbe.  Z odkritjem bogate cinabaritne rude 22. junija 1508 v Ahacijevem jašku so bili postavljeni temelji petstoletnemu neprekinjenemu rudarjenju v idrijski kotlini. V spomin na ta pomemben dogodek idrijski rudarji vsako leto praznujejo svoj rudarski praznik. Med stavbami, ki obdajajo najstarejši trg v Idriji, izstopata rudniški magazin in rudniško  gledališče, znano kot prva zidana gledališka stavba na Slovenskem. Skozi podhod magazina pridete na obnovljen Mestni trg, kjer s svojo monumentalnostjo pogled privabita Mestna hiša in ljudska šola,v kateri danes domujeta Čipkarska šola in Mednarodni center idrijske čipke.

Po strmi ulici se mimo stare osnovne šole povzpnete do cerkve Svete trojice, kjer je bilo odkrito živo srebro. Po legendi naj bi se škafarju prav tu v škaf natekla dragocena kovina. Mimo poslopja prve slovenske realke pridemo do gradu Gewerkenegg, ki je služil kot upravna zgradba idrijskega rudnika ter za skladiščenje živega srebra.  V njem danes domuje Mestni muzej Idrija, kjer obiskovalci podoživijo izjemno 500-letno zgodovino mesta in živosrebrovega rudnika ter spoznajo  zgodovino in lepoto ročno klekljanih idrijskih čipk.

Iz gradu se podate po »poti živega srebra«, po kateri so nekdaj to tekočo kovino tovorili v grad in od tam pošiljali v svet, mimo kapelice sv. Janeza Nepomuka in stopite še do Scopolijevega trga.

Ogled nadaljujete v izjemni zbirki rudniških strojev in naprav v stavbi jaška Frančiške.  Poseben ponos je restavrirana Kleyeva črpalka iz leta 1893 – največji ohranjeni parni stroj v Sloveniji in Evropi!  V Rudniški geološki zbirki vas navduši predstavitev izjemnega rudišča ter enkratnih živosrebrovih rud in mineralov. 

V Idriji se je izoblikoval poseben tip hiše, ki s svojo zunanjostjo daje mogočen vtis. V obnovljeni in muzejsko urejeni rudarski hiši vam spregovorijo številne zgodbe iz življenja idrijskega rudarja in njegove družine. To ni bilo nikoli razkošno, bilo je skromno, a posebno, kot so bili posebni ljudje, ki so z naravo soustvarjali zgodovino in podobo idrijske kotline. 

 Na koncu poti pa boste v bližnjih gostilnah zagotovo z užitkom okušali idrijske žlikrofe, tradicionalno kulinarično specialiteto „knapovskih“ gospodinj.

Vreme

ČET
PET
SOB

/ °C

/ °C

/ °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija