Mreža šol

Mreža šol 2017

 

Je »projekt«, s katerim od leta 2013 uspešno povezujemo vse lokalne osnovne šole:

OŠ Idrija, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Črni Vrh nad Idrijo in OŠ Cerkno.

 

Glavni namen aktivnosti je učencem sedmih razredov vseh štirih osnovnih šol na zanimiv način približati in predstaviti naravno in kulturno dediščino ter tradicijo Idrijsko-Cerkljanskega območja.

Učenje v naravi preko svojih lastnih izkušenj je najučinkovitejši način učenja. Vsako leto šola organizatorka v sodelovanju z Geoparkom Idrija pripravi pester enodnevni program s številnimi delavnicami, predavanj in predstavitvami. K sodelovanju so povabljeni tudi domači strokovnjaki in poznavalci tega okolja, kar zagotavlja visoko kvaliteto izvedenih aktivnosti.

Prvič je bil dan izveden leta 2013 na Črnovrški planoti v organizaciji Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo, v naslednjih dveh letih so ji sledili: leta 2014 Osnovna šola Cerkno in leta 2015 Osnovna šola Spodnja Idrija, 2016 OŠ Idrija ter 2017 zopet OŠ Črni Vrh nad Idrijo.

V šolskem letu 2017/2018 smo naše sedmošolčke gostili v Črnem Vrhu v organizaciji Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo.

Letos smo se učenci sedmih razredov tako ponovno zbrali na črnovrški planoti, kjer smo spoznavali tradicijo kraja in pestro pokrajino, ki se nahaja na prehodnem območju med dinarskim in alpskim svetom. Najprej smo se opravili po Matuckarjevi poti na avtobusni ogled Zadloga. Spoznali smo slikovito pokrajino kraškega polja, hribovito okolico s Špičastim vrhom, bližnje in oddaljene domačije ter pot zaključili na kmetiji Pr' Kosmaču, kjer so nas prijazno sprejeli in pogostili. Nato smo se vrnili v Črni Vrh, kjer so se učenci razdelili v skupine in izvedli delavnice, povezane s tradicijo in naravnimi ter kulturnimi značilnostmi kraja. S pomočjo mobilne aplikacije so spoznavali učno pot kraški gozd, se sprehodili od mozaika do pila, tkali in vezli na kartonu z naravnimi materiali, pletli košare iz leskovih šib, se spoznali s pridelavo in predelavo lanu, obiskali glasbeno delavnico, poslušali črnovrški dialekt, se srečali z gozdarjem in lovcem ter si ogledali zasebni vojaški muzej.

Najlepše se zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nam finančno omogočili izvedbo Dneva mreže šol: Trtnik in Trnik d.o.o., Ebm-papst Slovenija, Avrigo d.o.o., Hektar d.o.o., Geologija d.o.o., Comcom d.o.o., BLT d.o.o., Dolomit, Janko Kosmač s.p.

Zahvaljujemo se tudi ostalim sodelujočim, ki so nam s prostovoljnim delom pomagali pri uspešni realizaciji tematskega dne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vreme

NED
PON
TOR

-4 / 8 °C

-5 / 6 °C

-4 / 7 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija