13 Iz Ledin na Sivko

Ledine s Cerkvijo sv. Jakoba (Foto: Geopark Idrija)

Izhodišče: Ledinske Krnice

Dolžina: 10,2 km

Čas kolesarjenja: 1 h

Zahtevnost: nezahtevna

Višinska razlika: 254,5 m

Zemljevid in vodnik: Geopark Idrija – Doživetje naravne in kulturne dediščine 1:50.000

Označbe na poti (Foto: Geopark Idrija)

Pot, ki je označena z rumenimi puščicami in številko poti -13,  pričnite v Ledinskih Krnicah s Cerkvico sv. Ahaca. S križišča, ki vas vodi proti Koritam ali Ledinam, zavijte levo proti Ledinam, katerim značilno podobo daje Cerkev sv. Jakoba. Na Turistični kmetiji Pr' Jureč se lahko okrepčate in si ogledate razstavo starega kmečkega orodja.

Cerkev sv. Jakoba (Foto: Geopark Idrija)

Jurečeva šupa (Foto: Geopark Idrija)

 

Tokrat ne nadaljujete naravnost, temveč na križišču za Ledinami zavijete desno proti Mrzlemu Vrhu. Kmalu ob poti v močnem levem ovinku opazite spomenik padlim borcem iz 2. svetovne vojne.

 

IMG_8626

IMG_8631

Pot se po rahlem klancu vzpenja v vedno starejše kamnine in tako iz zg. skitskih apnencev kmalu preidemo v sr. skitski dolomit, ki je v vsekih ob cesti prav lepo viden, ter nato tudi v sp. skitske kamnine. Na križišču, kjer na levi stoji avtobusna postaja, imate dve možnosti. Lahko se usmerite desno (označeno z rumenimi puščicami) in nato po nekaj kilometrih prijetne vožnje po ravninski asfaltirani nato pa makadamski poti prispete do kmetije Corn (na kateri je bil sneman znani slovenski resničnostni šov). Lahko pa na križišču nadaljujete naravnost in se nato desno po poti, ki poteka po travniku, usmerite na vrh Lancamanove sivke. Pot poteka po Rapalski meji, o kateri še pričajo nekdanji mejni kamni, in je čudovita razgledna pot z razgledi na Cerkljansko in Škofjeloško hribovje.

Pogled proti Žirem, Škofjeloško hribovje v ozadju (Foto: Geopark Idrija)  

Pogled proti Cerkljanskem hribovju s Poreznom (Foto: Geopark Idrija)

 

Tretja možnost je še, da se povzpnete na 1008 m visok vrh Sivko.

Katerokoli pot od prvih dveh možnosti boste izbrali, se poti nad kmetijo Corn združita. Po makadamski poti se spustite proti slikoviti vasici Korita, kjer lahko sredi zaselka občudujete več kot tristo let staro lipo. Iz Korit nadaljujete pot do Ledinskih Krnic do začetne točke.

Vreme

PET
SOB
NED

/ °C

/ °C

/ °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija