Kaj je Geopark

Geopark je območje z izjemnimi naravnimi danostmi, v katerem se lokalno prebivalstvo poveže z namenom varovati naravo in skrbeti za razvoj podeželja. Poleg geoloških znamenitosti so v geoparku predstavljene tudi vse ostale zvrsti naravne dediščine in kulturna dediščina. Osnovne naloge geoparka so zaščita in ohranitev geološke dediščine, izobraževanje za različne skupine – učilnice v naravi ter sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. Pomembna je povezanost, spoštovanje in sožitje domačinov z naravo.

Geopark združuje in povezuje naravo, kulturo in tradicijo z najrazličnejšimi aktivnostmi, muzeji, informacijskimi centri, gostilnami, kmečkimi turizmi in lokalnimi trgovinami z domačo obrtjo. Podpira in spodbuja izdelovanje in trženje domače obrti, razvoj turistične ponudbe na podeželju, skrbi za izobraževanje lokalnih vodičev, prvenstvena naloga geoparkov pa je varovanje narave in njena promocija.


GEOPARK IDRIJA, je bil 5. 9. 2013, na 12. Konferenci EGN v Geoparku Valle di Cilento in Diano v Italiji kot 55. član sprejet v evropsko in hkrati svetovno mrežo geoparkov, ki od leta 2004 deluje tudi pod okriljem Unesca.

 

EGN_logo_small   GGN_logo_small

Vreme

SRE
ČET
PET

-5 / 9 °C

-5 / 8 °C

0 / 7 °C

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija